Arbeidsongeschiktheids verzekering uwv

Als je net een bedrijf hebt gestart en je beslist hebt om een AOverzekering af te sluiten, kan je dit doen bij het UWV. UWV betekent voluit uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Het is een andere mogelijkheid om een verzekering af te sluiten buiten een verzekeringsmaatschappij, maar hier zijn wel bepaalde regels aan verbonden.

Als je ondernemer bent en je hebt een verzekering als deze afgesloten, ben je verzekerd voor een bepaald deel van je inkomen. Dit kan handig zijn als je arbeidsongeschikt bent en wanneer je dus geen inkomsten meer ontvangt. Zeker wanneer je bepaalde vaste kosten hebt, zoals een hypotheek die je moet afbetalen of vaste uitgaven voor het gezin, is het aan te raden om een AOV af te sluiten.

AOV bij UWV?

Als je zelfstandige bent in Nederland en je bent net gestart in dit beroep, dan kan je een AOV afsluiten bij het UWV. Wat hierbij nodig is, is dat je dus net gestart bent als ondernemer, maar ook dat je voordien in loondienst hebt gewerkt, of dat je een uitkering hebt ontvangen. Als je interesse hebt om deze verzekering bij het UWV af te sluiten, mag je niet te lang twijfelen. Dit moet namelijk gebeuren binnen de 13 weken nadat je beroep als werknemer werd beƫindigd of nadat je een uitkering kreeg. Als je al langer werkt als ondernemer, kan je dus geen AOV meer afsluiten bij het UWV. Het is heel belangrijk om hiermee rekening te houden bij je aanvraag.

Medische keuring UWV

Als je een AOV afsluit bij het UWV dan zijn hier enkele voordelen aan verbonden. Een eerste voordeel is dat je geen medische keuring moet ondergaan en dat het UWV dus iedereen accepteert die aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Als je een aanvraag doet bij een verzekeringsmaatschappij, dan moet je wel een medische keuring ondergaan. Dit is uiteraard een voordeel, vooral als je toch al te maken hebt met bepaalde gezondheidsproblemen. Als je gezondheidsproblemen hebt, kan een verzekeringsmaatschappij je hiervoor namelijk weigeren, maar dat is iets wat het UWV dus niet zal doen. Zij aanvaarden iedereen, ongeacht de medische achtergrond.

Vrijwillige verzekering

Bij het UWV kan je een vrijwillige verzekering afsluiten. Dergelijke verzekering kan je elke dag opzeggen. Als je bijvoorbeeld een AOV bij een verzekeringsmaatschappij hebt gevonden die je wilt afsluiten, kan je dus gewoon je vrijwillige verzekering bij het UWV meteen opzeggen.

Beoordelen van arbeidsongeschiktheid

Als je een AOV hebt afgesloten bij het UWV en je moet beroep doen op deze verzekering, zal het UWV beoordelen of je arbeidsongeschikt bent. Ze controleren of je nog steeds kan werken of niet. Als je voor de ene baan wel nog kan werken, maar voor de andere baan niet, dan beslist het UWV dat je niet arbeidsongeschikt bent. Zij beslissen dus dat je arbeidsongeschikt bent als je in geen enkel beroep meer kan werken, hetgeen verschillend is met de manier waarop verzekeringsmaatschappijen controle uitvoeren op arbeidsongeschiktheid.